Istorijat

Preko 40 godina iskustva

Porodični koreni vode poreklo sa Kablara, planine smeštene nadomak Čačka i udaljene oko 20 kilometara drumskim putem od sela Trbušani. Davne 1932. godine, tada sedmogodišnjak, Dragoslav Ilić se pridružuje svom stricu na imanju koje je ranije kupljeno u Trbušanima. Od tada pa do današnjeg dana stasale su četiri generacije neumornih radnika i gostoljubivih domaćina.

Dragoslav uspeva da stekne naklonost dece i odraslih u novom okruženju, istovremeno završavajući osnovnu školu i pomažući strica i strinu u poljskim radovima na selu. Iako je imao teško detinjstvo u predratnim godinama, nije se predavao i uvek je težio da napravi korak više u odnosu na svoje vršnjake. Nije ga omelo ni učešće u Drugom svetskom ratu kao jedan od boraca na Sremskom frontu. U posleratnim godinama on zasniva porodicu iz koje se izrodilo troje dece, koja su naučena da vredno rade i izdržavaju se od svojih 10 prstiju.

Kao i većina porodica na selu, Ilići su se u posleratnom periodu bavili poljoprivredom na otvorenim površinama i stočarstvom. Proizvodi su prodavani u Čačku i lokalnim mestima u okolini. Pomalo stidljivo i neprimetno, 70-ih godina prošlog veka krenuli su sa ozbiljnijim bavljenjem povrtarskom proizvodnjom. Počela je izgradnja plastenika i toplih leja. Od 1978. godine ova delatnost postaje glavno zanimanje u porodici i glavni izvor prihoda. Dragoslav i sin Gvozden ubrzo postaju jedni od vodećih povrtara u Čačku i okolini. Prodaja i plasiranje proizvoda se proširila i van grada Čačka, ka Arilju, Užicu i ostalim mestima u zapadnoj Srbiji.Vremenom se izgrađuju savremeni plastenici sa grejanjem, automatskim podizanjem folije i kap-po-kap sistemom za navodnjavanje. Gvozdenov najstariji sin Petar nastavlja porodičnu tradiciju bavljenja poljoprivredom i proširuje prodajnu mrežu otvaranjem 2 savremena maloprodajna objekta u Čačku.